ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Την / Το Τρι Οκτ 27, 2009 9:56 pm

Admin


Admin
Συνθήκες εργασίας
Χρόνος εργασίας

Ο νόμιμος συνήθης χρόνος εργασίας είναι 40 ώρες. Βάσει του νέου εργασιακού νόμου 3385/05 ο χρόνος εργασίας διευθετείται με ανώτατη ημερήσια απασχόληση τις 10 ώρες, ενώ παράλληλα καθορίζεται το καθεστώς των υπερωριών και περιορίζεται η αμοιβή τους.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας 40 ωρών εβδομαδιαίως, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται πέντε επί πλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη. Οι ώρες αυτές (41η, 42η, 43η, 44η και 45η) θεωρούνται ως υπερεργασία και αμείβονται με 25% επιπλέον του καταβαλλόμενου ωρομισθίου και δεν υπολογίζονται στα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης.

Η εργασία πλέον των 45 ωρών εβδομαδιαίως θεωρείται υπερωριακή. Η νόμιμη υπερωριακή απασχόληση έως 120 ώρες τον χρόνο αμείβεται με προσαύξηση 50% και γίνεται κατόπιν ειδικής αδείας. Οι νόμιμες υπερωρίες πέραν των 120 ωρών αμείβονται με προσαύξηση 75%.Επίσης, σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται 2 ώρες ημερησίως περισσότερο και να εργασθεί 2 ώρες λιγώτερο σε άλλες περιόδους, ή σωρρευτικά να λάβει ημερήσια ανάπαυση μιας ημέρας (ρεπό).

Ο μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων μηνών, τις σαράντα οκτώ ώρες κατά μέσον όρο συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Οι περίοδοι ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών και οι περίοδοι αδείας και ασθενείας δεν συνεκτιμώνται ή είναι ουδέτερες όσον αφορά τον υπολογισμό του μέσου όρου.

Για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από δώδεκα συνεχείς ώρες. Όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξη ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους.

Στους εργαζόμενους εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα, ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης εικοσιτεσσάρων (24) ωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει καταρχήν την Κυριακή, ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε κατηγορία εργαζομένων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης