ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin
Ποιά επαγγέλματα έχουν θετικές προοπτικές


Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θ. Κατσανέβα, τα επαγγέλματα που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της οικονομίας εμφανίζουν εξαιρετικά θετικές προοπτικές, αναφέρουν Τα Νέα (19/5/2006). Εξαίρεση παρουσιάζουν τα επαγγέλματα του χρηματιστή, του ειδικού Χρηματιστηριακών εργασιών και του εκτελωνιστή. Επίσης πτωτική τάση εμφανίζει η προοπτική των ασφαλιστών και των τραπεζικών υπαλλήλων.

Βελτίωση εμφανίζουν τα επαγγέλματα που ασχολούνται με την πληροφορική, τα οικονομικά, τον κλάδο υγείας, των δασκάλων και των ναυτικών. Επίσης, εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη δημοσίων σχέσεων καθώς και οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι δεν φαίνεται να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Στα επαγγέλματα με χαμηλές προσδοκίες, η δικηγορία φαίνεται να κρατά τα σκήπτρα, με μερική εξαίρεση κυρίως το Εμπορικό, το Ναυτιλιακό και το Οικονομικό Δίκαιο. Η κατάσταση χειροτερεύει επίσης για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους και λιγότερο για τους φαρμακοποιούς. Αλλά και η επαγγελματική αποκατάσταση των δημοσιογράφων δεν είναι καθόλου καλή καθώς και των πιλότων, το επάγγελμα των οποίων άλλοτε εθεωρείτο επίζηλο. Κάμψη παρουσιάζουν επίσης οι γυμναστές αν κα σε ορισμένα αθλήματα όπως στο τένις, στην ιππασία, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ οι καλοί προπονητές βρίσκουν σχετικά εύκολα δουλειά.

Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν τάσεις ανάκαμψης είναι των μαθηματικών και των φυσικών ενώ για τους δασκάλους, των οποίων η εικόνα σήμερα εμφανίζεται καλή, αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά στα επόμενα 7-10 χρόνια. Στην κατηγορία της ανάκαμψης εντάσσονται οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, οι ναυπηγοί εφόσον συνδυάζουν και γνώσεις μηχανολογίας, οι χημικοί μηχανικοί, οι γεωλόγοι, οι μηχανικοί μεταλλίων, οι μηχανικοί ενέργειας και οι τεχνολόγοι φυσικού αερίου.

Η κάμψη που παρουσιάσθηκε στην αγορά εργασίας των προγραμματιστών λογισμικού φαίνεται να ήταν προσωρινή και οφειλόταν στη στασιμότητα στην πορεία των εταιριών πληροφορικής, ενώ παράλληλα συνέπεσε και η ένταξη στην αγορά εργασίας μεγάλου αριθμού ατόμων με σχετικές δεξιότητες, ύστερα από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνεχόμενη βελτίωση παρουσιάζουν τα περισσότερα πρακτικά επαγγέλματα μεσαίας και χαμηλής εκπαίδευσης, παρά τον εισαγόμενο ανταγωνισμό από τους εξειδικευμένους μετανάστες. Τέτοια επαγγέλματα είναι των κατασκευών, της μηχανολογίας, του τουρισμού, των μεταφορών, του επισιτισμού και οι κλασικές ειδικότητες του ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, ψυκτικού, ξυλουργού, μεταλλουργού, αλουμινά, πλακά, οδηγού φορτηγού, λεωφορείου, ταξί, μάγειρα, ζαχαροπλάστη και ξεναγού.

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης