ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Γιατί, κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, ο ουρανός στην περιοχή της δύσης φαίνεται κοκκινωπός;

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Γιατί, κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, ο ουρανός στην περιοχή της δύσης φαίνεται κοκκινωπός;


Όταν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως, προσπίπτει στα άτομα των διαφόρων υλικών απορροφάται και επανεκπέμπεται. Η απορρόφηση εξαρτάται από το είδος, τις διαστάσεις του ατόμου και το μήκος κύματος του προσπίπτοντος φωτός. Όταν τα άτομα έχουν τυχαία και ακανόνιστη διασπορά, n επανεκπομή τnς ακτινοβολίας γίνεται προς όλες τις διευθύνσεις και ονομάζεται διάχυση (ή διασκεδασμός).

Όταν κοιτάμε προς την περιοχή του ήλιου όταν ανατέλει ή δύει, υπερισχύει το φως το οποίο σκεδάζεται (διαχέεται) λιγότερο, δηλαδή το κόκκινο. Σημειωτέον ότι το καταμεσήμερο όταν κοιτάμε κατάματα τον ήλιο (κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε) ο ήλιος φαίνεται κιτρινωπός για τον ίδιο λόγο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος που μελέτησε τη σκέδαση του φωτός από την ατμόσφαιρα ήταν ο Leonardo da Vinci, γύρω στο 1500, παρατηρώντας τη διάδοση του φωτός μέσα από τον καπνό που έβγαινε από καιόμενα ξύλα, έχοντας προηγηθεί του Τyndall κατά 300 χρόνια.

www.sciencenews.gr

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης