ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010  2010decc1
Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Δεκεμβρίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/12/2010 22:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Αυτό το Μήνα..

Αυτό το μήνα έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου, όταν η νύκτα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, στο βόρειο ημισφαίριο. Στο νότιο ημισφαίριο έχουμε αντίθετα το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε η μέρα αποκτάει τη μεγαλύτερη διάρκειά του έτους. Αυτά είναι καλά νέα για τους αστρονόμους και τους εραστές του ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου, που θα έχουν έτσι ακόμη περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να απολαύσουν τον ουρανό του Δεκεμβρίου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην κλίση του άξονα της Γης ως προς την εκλειπτική (το νοητό επίπεδο περιφοράς των πλανητών γύρω από τον Ήλιο) και όχι στην απόσταση του πλανήτη μας από τον Ήλιο. Πράγματι, κατά το θερινό ηλιοστάσιο το βόρειο ημισφαίριο είναι στραμμένο προς κατεύθυνση αντίθετη με εκείνη του Ήλιου (δες εικόνα), επομένως το ηλιακό φως πέφτει υπό γωνία στο έδαφος και άρα διαχέεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια (ή ισοδύναμα η Γη δέχεται λιγότερη ακτινοβολία ανά μονάδα επιφάνειας). Επίσης, ο Ήλιος μένει στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου πολύ λιγότερο (και στις πολικές περιοχές καθόλου). Αυτοί οι δύο συνδυασμένοι παράγοντες είναι που παίζουν ρόλο στις μεταβολές θερμοκρασίας και άρα και στις εποχές. Αντίθετα, την εποχή περίπου του χειμερινού ηλιοστασίου (τον Ιανουάριο) η Γη βρίσκεται στο περιήλιο (στην κοντινότερη στη Γη απόστασή της) αλλά αυτό ελάχιστα επηρεάζει την θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Αυτό το μήνα έχουμε ακόμη δύο βροχές διαττόντων (τους Διδυμίδες και τους Αρκτίδες) και μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 21 Δεκεμβρίου (μη ορατή από την Ελλάδα).

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010  2010decc2
Εικ. Ηλιοστάσιο: Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο στη διάρκεια του έτους. Φαίνονται τα ηλιοστάσια (πάνω και κάτω) και οι ισημερίες (δεξιά και αριστερά) για τα δύο ημισφαίρια (Credit: http://www.synapses.co.uk/astro/dec.html).

Βροχές Διαττόντων
Οι Διδυμίδες είναι η πρώτη βροχή διαττόντων του Δεκεμβρίου, που κορυφώνεται στις 14 του μήνα και διαρκεί από τις 8 ως τις 17 Δεκεμβρίου. Είναι συνήθως ένα εντυπωσιακό θέαμα με 75 διάττοντες την ώρα κατά την κορύφωση του φαινομένου. Οι Διδυμίδες προέρχονται από τον αστεροειδή Φαέθωνα σε κάποιο πρότερο πέρασμά(τα) του από την κοσμική γειτονιά μας.
Οι Αρκτίδες αρχίζουν στις 17 και κορυφώνονται στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά το θέαμα δεν είναι εντυπωσιακό, με μέγιστο 5 μετεωροειδή την ώρα κατά την κορύφωση του φαινομένου. Βέβαια δεν ξέρει κανείς αν φέτος θα κάνουν την διαφορά και θα γίνουν εντυπωσιακότεροι, όπως συνέβη δύο φορές τον περασμένο αιώνα, γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στον ουρανό εκείνη τη νύκτα. Oι Αρκτίδες προέρχονται από πρότερα περάσματα του κομήτη Tuttle.

Πλανήτες και Άστρα
Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο «άστρο» του ουρανού αυτό το μήνα, περίπου 10 φορές λαμπρότερη από κάθε άλλο νυχτερινό ουράνιο σώμα για τον γήινο παρατηρητή. Και ενώ η Αφροδίτη είναι ο βασιλιάς του ουρανού την αυγή. ο Δίας θα είναι ο βασιλιάς της νύκτας, ένας εντυπωσιακός στόχος για τους λάτρεις του ουράνιων φαινομένων. Στις 13 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται κοντά στη Σελήνη και στις 18 Δεκεμβρίου θα περάσει κοντά στο αστρικό σμήνος των Πλειάδων, για τη προοπτική του γήινου παρατηρητή. Τις τελευταίες ημέρες του μήνα ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρίσκεται σε φαινόμενη απόσταση μικρότερη της 1 μοίρας στα βορειο-ανατολικά του Δία. Ο Κρόνος ανατέλλει λίγες ώρες πριν τον Ήλιο και μοιάζει σε λαμπρότητα με το άστρο της Παρθένου Στάχυ, στο οποίο θα βρίσκεται κοντά (φαινόμενη γωνιακή απόσταση 9-10ο) σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Σιγά-σιγά οι δακτύλιοι του Κρόνου γίνονται όλο και περισσότερο ορατοί καθώς ο πλανήτης αρχίζει και φαίνεται υπό γωνία ως προς τον γήινο παρατηρητή. Ο Άρης είναι σχεδόν αόρατος αυτό το μήνα αφού δύει λίγο μετά τον Ήλιο. Στις 6 Δεκεμβρίου, λίγα λεπτά προτού δύσει, θα υποστεί μια μίνι έκλειψη από τη νεαρή Σελήνη. Το εκπληκτικό θέαμα θα μπορέσει ενδεχομένως να γίνει ορατό, αν είστε σε κάποιο υψόμετρο με καθαρό ουρανό, στον δυτικό ορίζοντα. Ο μακρινός γαλαζοπράσινος Ουρανός θα είναι ορατός μόνο με κυάλια ή τηλεσκόπιο, προς τα νότια πολύ κοντά στο Δία, μέχρι τα μεσάνυκτα οπότε και δύει.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010  2010decc3
Εικ. ΣελΕκλειψη: Το φαινόμενο της σεληνιακής Έκλειψης του Μαίου 2004 όπως φωτογραφήθηκε από τον Έλληνα ερασιτέχνη αστρονόμο Αντώνη Αγιομαμμίτη. Οι φωτογραφίες, παρακολουθούν την έκλειψη από την αρχή ως το τέλος της κατά χρονικά διαστήματα 5 λεπτών.


Σελήνη

Νέα Σελήνη στις 5 Δεκεμβρίου, Πρώτο Τέταρτο στις 13, Πανσέληνος στις 21 και Τελευταίο Τέταρτο στις 28 Δεκεμβρίου. Η Σελήνη θα περάσει «κοντά» σε αρκετά άστρα και αστρικά σμήνη (Βασιλίσκο, Στάχυ, Αλδεμπαράν, Πλειάδες, Κυψέλη) και αυτό το μήνα. Ο δορυφόρος μας θα φτάσει στο Απόγειο στις 13 Δεκεμβρίου, σε απόσταση 404.406 χλμ. από τη Γη, και θα πλησιάσει στο Περίγειο στις 25 Δεκεμβρίου, σε απόσταση 368.465 χλμ. από τη Γη. Αυτό το μήνα η Σελήνη θα χαθεί για λίγο στη σκιά της Γης, την ημέρα της Πανσελήνου, προκαλώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο της Σεληνιακής έκλειψης. Η ολικότητα θα διαρκέσει μια ώρα ενώ όλο το φαινόμενο της έκλειψης (μερικότητα και ολικότητα) περίπου 4 ώρες. Θα είναι ορατή από την Αμερική (Βόρεια και Νότια), τη Δυτική Ευρώπη και τον ειρηνικό Ωκεανό.


Διαστημικά Γεγονότα του Μήνα
Μία από τις τελευταίες εκτοξεύσεις του Διαστημικού Λεωφορείου έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου. Η τελευταία αποστολή αυτού του προγράμματος που πλησιάζει στο τέλος του, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2011. Στις 7 Δεκεμβρίου η Ιαπωνική διαστημική αποστολή Akatsuki ("Χάραμα"), θα μπει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη. Το διαστημόπλοιο Cassini θα περάσει κοντά στον Τιτάνα στις 16 Δεκεμβρίου, κοντά στους Τιτάνα, Διώνη, Πάνα, Πανδώρα και Δάφνη στις 20 Δεκεμβρίου και κοντά στον Εγκέλαδο στις 21 Δεκεμβρίου. Την τελευταία ημέρα του μήνα και του έτους, 31 Δεκεμβρίου, θα τερματιστεί επίσημα η πρωτογενής αποστολή του Mars Reconnaissance Orbiter.

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Δεκεμβρίου: Ο Ερμής σε μέγιστη απομάκρυνση (22ο ανατολικά). Ο Κρόνος 8ο βόρεια της Σελήνης ευθυγραμμίζεται με τον Στάχυ της Παρθένου.
2 Δεκεμβρίου: Η Αφροδίτη στο μέγιστο της λαμπρότητάς της, σε εγγύτητα (6ο) με τη Σελήνη.
5 Δεκεμβρίου: Νέα Σελήνη.
6 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη 0.8ο από τον Άρη.
7 Δεκεμβρίου: Ο Ερμής 1.8ο νότια της Σελήνης. Ο Αστεροειδής Ψυχή σε αντίθεση.
11 Δεκεμβρίου: Ο Ποσειδώνας 5ο νότια της Σελήνης.
13 Δεκεμβρίου: Πρώτο τέταρτο, η Σελήνη στο Απόγειο (απόσταση 404.406 χλμ. από τη Γη).
14 Δεκεμβρίου: Οι Διδυμίδες σε κορύφωση. Οι Δίας και Ουρανός 7ο νότια της Σελήνης.
19 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη 1.5ο από τις Πλειάδες και 7ο από τον Αλδεμπαράν.
21 Δεκεμβρίου: Πανσέληνος και Ολική Έκλειψη Σελήνης. Χειμερινό Ηλιοστάσιο.
23 Δεκεμβρίου: Κορύφωση των Αρκτίδων. Η Σελήνη 8ο από τον Πολυδεύκη.
24 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη 4ο από το αστρικό σμήνος Κυψέλη (Μ44).
25 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη στο Περίγειο (απόσταση 368.465 χλμ. από τη Γη), και 5ο από τον Βασιλίσκο.
28 Δεκεμβρίου: Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης, 7ο από τον Κρόνο.
29 Δεκεμβρίου: Ο Κρόνος 8ο βόρεια της Σελήνης, η οποία βρίσκεται 3ο του Στάχυ της Παρθένου.
31 Δεκεμβρίου: Η Αφροδίτη 7ο βόρεια της Σελήνης.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010  2010decc4

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2010  2010decc5

Εικ. ΟριζονταςΝ και ΟριζονταςW: Ο ορίζοντας του Δεκεμβρίου, κοιτώντας βόρεια και δυτικά, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/12/2010 22:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)


Πηγές:

http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/article.cfm/the_night_sky_for_december_2010
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1012.html
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/2010DecSkyGuide.htm
http://www.moonwise.co.uk/year/2010sky.php
http://www.findyourfate.com/astrology/year2010/sky2010.html
http://users.sch.gr/mdogram/astronea.htm
http://www.imcce.fr/hosted_sites/ama10/evenements.html
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html

Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm

Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης