ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin



Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου


Οι δύο γίγαντες NASA και Microsoft Research έκαναν και πάλι το θαύμα τους: πραγματοποίησαν ένα παγκόσμιο διαδικτυακό τηλεσκόπιο, το World Wide Telescope (WWT), που μας ξεναγεί στο Σύμπαν σαν να βρισκόμαστε εκεί. Οι αποστολές της NASA εφοδιάζουν τους ερευνητές με δεκάδες χιλιάδες εικόνες πλανητών, κομητών και άλλων σωμάτων του Ηλιακού μας συστήματος και οι ειδήμονες της Microsoft αναλαμβάνουν να τις «ζωντανέψουν» με την βοήθεια ενός μοναδικού στα χρονικά λογισμικού που δημιουργεί αληθινές τρισδιάστατες εικόνες του Σύμπαντος!

Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν  2010julyb1

Εικ. 1: Χλωριούχο αλάτι στις νότιες περιοχές του Άρη, από την αποστολή 2001 Mars Odyssey (Credit: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University/University of Hawaii).


Αυτό το εικονικό τηλεσκόπιο ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος και ταυτόχρονα κάνει ελκυστικές στο πλατύ κοινό πληροφορίες που ως τώρα διέθεταν, χειρίζονταν και καταλάβαιναν μόνον οι επιστήμονες. Η συνεργασία των δύο κολοσσών μόλις ανακοίνωσε τη δημιουργία τρισδιάστατων αλληλεπιδραστικών εικόνων του πλανήτη Άρη, που όχι μόνον θα ενθουσιάσουν τους ενδιαφερόμενους αλλά επί πλέον θα τους επιτρέψoυν να εξερευνήσουν οι ίδιοι τον κόκκινο πλανήτη, ακόμη και να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις!

Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν  2010julyb2


Εικ. 2: Ποτάσσιο στον Άρη, από την αποστολή 2001 Mars Odyssey (Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona).


Η ιδιότυπη ξενάγηση με το WWT μας δείχνει τη γεωλογική ιστορία του Άρη και τις πιθανές τοποθεσίες για μελλοντική προσεδάφιση των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Μας βοηθάει να ψάξουμε τις απαντήσεις στο ερώτημα για την παλαιότερη, παρούσα ή μελλοντική ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Ή μυούμαστε στις πρόσφατες ανακαλύψεις της αποστολής της NASA Φοίνιξ από τον μακρινό βόρειο πόλο του πλανήτη.


Η ομάδα Έξυπνης Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Ames είναι υπεύθυνη για την χαρτογράφηση του πλανήτη μέσω του WWT με τη χρήση 74 χιλιάδων εικόνων της αποστολής Mars Global Surveyor και 13 χιλιάδων εικόνων της αποστολής Mars Reconnaissance Orbiter από την υψηλής διακριτικής ικανότητας κάμερά του HiRISE. Κάθε εικόνα αποτελείται από ένα δισεκατομμύριο πίξελ και οι χάρτες του πλανήτη συνδυάζονται σε ένα μωσαϊκό 500 χιλιάδων εικόνων! Το εγχείρημα είναι τεράστιο και το αποτέλεσμα εξαιρετικό και πρωτοποριακό. Οι συντελεστές του πιστεύουν ότι η αρμονική συνεργασία μεταξύ των κολοσσών NASA και Microsoft ήταν το πραγματικό κλειδί για την επιτυχία.

Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν  2010julyb3

Εικ. 3: Ο Φόβος όπως φωτογραφήθηκε από απόσταση 6800 χιλιομέτρων από την αποστολή
Mars Reconnaissance Orbiter (Credit: NASA/JPL-Caltech).


Να θυμίσουμε ότι μερικές από τις σπουδαιότερες πρόσφατες διαστημικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη είναι οι:
- Mars Reconnaissance Orbiter, που έφθασε στον πλανήτη το 2006 και τέθηκε αμέσως σε τροχιά με σκοπό να εξερευνήσει τα μυστικά του για 2 χρόνια, στέλνοντας περισσότερα δεδομένα για τον πλανήτη στη Γη απ’ ότι όλες οι προηγούμενες αποστολές μαζί.
- 2001 Mars Odyssey, που έφθασε στον Άρη τον Οκτώβριο 2001 και μέχρι τον Αύγουστο 2004 εκτέλεσε την κυρίως επιστημονική αποστολή χαρτογράφησης των χημικών στοιχείων και των μετάλλων στην επιφάνεια του πλανήτη, που οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη υπόγειου υδάτινου πάγου στις πολικές περιοχές. Από το 2004 λειτουργεί υποστηρικτικά στις επόμενες διαστημικές αποστολές στον Άρη υποστηρίζοντας την επικοινωνία τους με τη Γη.
- Mars Global Surveyor που τέθηκε σε τροχιά από τον Μάρτιο του 1997 και έγινε η μακροβιότερη αποστολή στον Άρη (έμεινε ενεργή ως το Νοέμβριο 2006).

Η Συνεργασία Δύο Γιγάντων μας Ξεναγεί στο Τρισδιάστατο Σύμπαν  2010julyb4

Εικ. 4: Εκπληκτική λεπτομέρεια βραχώδους Αρειανού εδάφους, από την αποστολή Mars Global Surveyor (Credit: NASA/JPL).


Να σημειωθεί ότι η κατάλληλη στιγμή για την αποστολή διαστημοπλοίων στον Άρη είναι κάθε 26 μήνες, όταν αυτός ευθυγραμμίζεται με τον πλανήτη μας στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο οπότε ελαχιστοποιείται η απόστασή τους και άρα και η ενέργεια που χρειάζεται για να φτάσουν τα γήινα διαστημόπλοια στον κόκκινο πλανήτη.


Εκτός από τον Άρη, το εικονικό διαδικτυακό τηλεσκόπιο WWT επιτρέπει να δούμε ένα πανόραμα του Σύμπαντος σε όποιο μήκος κύματος σας αρέσει: ξεναγηθείτε μέσα από τη σκόνη των σπειρών του Γαλαξία μας, εκεί όπου συνεχώς γεννώνται νέα άστρα. περάστε μέσα από ένα βαρυτικό φακό δύο δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. πλησιάστε σε πλανήτες, άστρα και πλανητικά νεφελώματα. δείτε την ασυνήθιστη λάμψη του ουρανού στις ακτίνες Χ ή τα απομεινάρια της έκρηξης ενός υπερκαινοφανούς (supernova) πριν από 100 χρόνια. δείτε τέλος την θέση της Σελήνης και των πλανητών όχι μόνο στο τώρα αλλά και οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν ή στο μέλλον!

Για να μάθετε περισσότερα και για να κατεβάσετε το World Wide Telescope: http://www.worldwidetelescope.org

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης