ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Admin


Admin

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

Ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για να θαυμάσουμε το νυχτερινό ουρανό με τα μικρά και μεγάλα του θαύματα. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, οι νύκτες γίνονται ζεστές και ο ουρανός ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους καλοκαιρινούς αστερισμούς.
Ας δούμε ποιά άστρα θα μας κρατήσουν συντροφιά και αυτό το Μάιο. Ο Βέγας είναι το πρώτο άστρο του Θερινού Τριγώνου, που θα κάνει την εμφάνισή στον ουρανό μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, με αστρονομικό μέγεθος 0.0. Είναι μόλις 26 έτη φωτός μακριά και λάμπει όσο 50 Ήλιοι, γι’ αυτό θα αποτελεί εντυπωσιακό θέαμα στο Μαγιάτικο ουρανό. Μια-δύο ώρες αργότερα θα εμφανιστούν και τα άλλα δύο άστρα του Θερινού Τριγώνου. Καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι ο Βέγας θα βρίσκεται όλο και ψηλότερα στον βόρειο ουρανό.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010 2010mayc1

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010 2010mayc2


Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Maίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/05/2010 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Βροχές Διαττόντων
Οι η-Υδροχοίδες θα είναι η σημαντικότερη βροχή διαττόντων τον Μάιο. Είναι η εποχή που η Γη περνάει μέσα από τα θραύσματα που αφήνει πίσω του ο πασίγνωστος κομήτης Halley όταν περνάει κοντά από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια. Η τελευταία φορά που πέρασε εντυπωσιακά από τη γειτονιά μας ήταν το 1986. Το πέρασμα της Γης μέσα από τα θραύσματα του Halley αρχίζει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και συνεχίζεται ως της Τρίτη εβδομάδα του Μαίου. Το φαινόμενο κορυφώνεται στις 5-6 Μαίου, οπότε και μπορούμε να δούμε ως και 40 διάττοντες την ώρα να κατευθύνονται προς τη Γη με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τον αστερισμό του Υδροχόου, απ’ όπου παίρνουν και το όνομά τους.
Άλλες βροχές διαττόντων είναι οι φ-Βοωτίδες και οι α-Σκορπίδες. Οι φ-Βοωτίδες κορυφώνονται την 1η Μαίου με ακτινοβόλο σημείο ανάμεσα στους αστερισμούς Βοώτη και Ηρακλή. Λόγω της πολύ λαμπρής Σελήνης δεν θα έχουμε τόσο καλή θέα αυτής της βροχής διαττόντων που στην κορύφωση δίνει περί τους 6 διάττοντες την ώρα. Οι α-Σκορπίδες είναι μια σχετικά ασθενής βροχή διαττόντων που διαρκεί σχεδόν ένα μήνα και κορυφώνεται την βραδιά της 3ης Μαίου

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010 2010mayc3


Εικ. Διαττοντες: Η βροχή διαττόντων η-Υδροχοίδες, όπως φωτογραφήθηκε τον Μάιο 2009 από τον John Chumack (credit).

Πλανήτες
Τον Μάιο οι Αφροδίτη, Άρης και Κρόνος θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον ανοιξιάτικο βραδινό ουρανό, με την Αφροδίτη όπως πάντα λαμπρότερη ανάμεσα στους τρεις, με αστρονομικό μέγεθος -3.9. Οι Δίας, Ουρανός και Ποσειδώνας είναι πρωινοί πλανήτες (για τον γήινο παρατηρητή). Ο μικροσκοπικός πλανήτης Ερμής θα είναι αόρατος από τη Γη αυτό το Μάιο. Ο Άρης απομακρύνεται γρήγορα από τη Γη και θα είναι δύσκολο να τον δούμε χωρίς τη βοήθεια ενός καλού τηλεσκοπίου. Ο Άρης ανατέλλει τις πρωινές ώρες και θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ουρανό, περίπου 3ο ως προς τον γήινο παρατηρητή. Ο κόκκινος πλανήτης μετακινείται από τον Καρκίνο στον Λέοντα και θα έχει αστρονομικό μέγεθος 0.7-1.1. Ο Κρόνος κυριαρχεί στον βραδινό ουρανό και έχει τέτοια θέση ως προς τη Γη ούτως ώστε οι δακτύλιοί του φαίνονται μόλις υπό γωνία 1.67ο με αποτέλεσμα να γίνονται σχεδόν αόρατοι για τον γήινο παρατηρητή. Η επόμενη φορά που οι δακτύλιοι του Κρόνου θα φαίνονται τόσο λεπτοί θα είναι μετά από 14 χρόνια (το 2024). Το αστρονομικό μέγεθος του Κρόνου δεν θα είναι λαμπρότερο από 0.8-1.0 αυτό το Μάιο. Οι δύο μακρινοί πλανήτες Ουρανός και Ποσειδώνας θα είναι ορατοί μόνο με καλά τηλεσκόπια. Νωρίς τον Μάιο ο Ουρανός θα βρίσκεται πολύ κοντά στον λαμπρότερό του Δία και ο Ποσειδώνας στις 7 Μαίου θα βρίσκεται πολύ κοντά στη νέα Σελήνη.


Σελήνη
Τελευταίο Τέταρτο στις 6 Μαίου, Νέα Σελήνη στις 14, Πρώτο Τέταρτο στις 20 και Πανσέληνος στις 27 Μαίου. Η Σελήνη στο Απόγειο στις 6 Μαίου και στο Περίγειο στις 20 Μαίου. Η Σελήνη και αυτό το μήνα θα πλησιάζει πολλούς πλανήτες και λαμπρά άστρα του ουρανού (Αλδεβαράν, Πολυδεύκη, Βασιλίσκο, Στάχυ, Αντάρη), και μάλιστα στις 16 Μαίου θα επικαλύψει θεαματικά την Αφροδίτη.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010 2010mayc4

Εικ. Κυψέλη: Το ανοιχτό αστρικό σμήνος Κυψέλη (γνωστό και με το επιστημονικό όνομα Μ44) στον αστερισμό του Καρκίνου. Τον Ιούνιο του 2004 πέρασε από μπροστά του ο κομήτης NEAT, μοναδική στιγμή την οποία αποθανάτισε ο JimmyWestlake ( Credit & Copyright: Jimmy Westlake- Colorado Mountain College).

Διαστημικά Γεγονότα του Μήνα
Στις 7 Μαίου γιορτάζουμε την Ημέρα Διαστήματος. Στις 14 Μαίου θα εκτοξευθεί το διαστημικό λεωφορείο Atlantis μεταφέροντας χρήσιμα υλικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στις 18 Μαίου το διαστημόπλοιο Cassini θα περάσει κοντά από τον Εγκέλαδο και τη Μεθώνη, φεγγάρια του Κρόνου. Στις 20 Μαίου το διαστημόπλοιο θα βρεθεί κοντά σε ένα άλλο διάσημο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα. Στις 27 Απριλίου το Cassini θα βρεθεί κοντά στον Εγκέλαδο, ένα ακόμη φεγγάρι του Κρόνου.

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
3 Μαίου: Η Αφροδίτη 6.4ο βόρεια του Αλδεβαράν
5-6 Μαίου: Κορύφωση της βροχής διαττόντων η Υδροχοίδων
6 Μαίου: Τελευταίο τέταρτο Σελήνης Η Σελήνη στο απόγειο (404.235 χλμ.)
9 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Δία.
12 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Ερμή.
14 Απριλίου: Νέα Σελήνη.
15 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Αλδεβαράν.
16 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στην Αφροδίτη. Θεαματική επικάλυψη ορατή από την βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία.
18 Μαίου. Η Σελήνη κοντά στο άστρο Πολυδεύκη των Διδύμων.
19 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος Κυψέλη (Μ44).
20 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Άρη. Η Σελήνη στο περίγειο (369.732 χλμ.). Πρώτο τέταρτο Σελήνης.
21 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο.
22 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Κρόνο.
24 Μαίου: η Σελήνη κοντά στον Στάχυ.
26 Μαίου: Ο Ερμής σε μέγιστη απομάκρυνση (25ο δυτικά).
27 Μαίου: Πανσέληνος.
28 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Αντάρη.

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2010 2010mayc5

Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Maίου, κοιτώντας δυτικά, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/05/2010 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)


Πηγές:

http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/article.cfm/the_night_sky_for_may_2010
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1005.html
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/2010MaySkyGuide.htm
http://www.moonwise.co.uk/year/2010sky.php
http://www.findyourfate.com/astrology/year2010/sky2010.html
http://users.sch.gr/mdogram/astronea.htm
http://www.imcce.fr/hosted_sites/ama10/evenements.html
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html

Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm

Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html

https://apantelakis.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης