ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Γυμναστικη-Διατροφη ΠΡΩΤΕ'Ι'ΝΕΣ

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

4strokerkorg



Γεια σε ολους!!!καλησπεριζω ολους...
εφτιαξα αυτο το τοπικ,για να πουμε ολοι γνωμες σε σχεση με τις πρωτεινες(συμπληρωματα διατροφης....)
ειναι καλα???οχι???πρεπει να περνουμε τετεια???
τι γυμναστικη συνισταται???πρεπει να γινονται εξετασεις εφοσον λαμβανουμε τετεια πραγματα??τι εξετασεις??
σας ευχαριστω πολυ...
με εκτιμιση 4stroker korg!!

Admin


Admin

ΑΠΟ ΤΟ SITE: http://www.iatronet.gr

Πόσο χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Νοεμβρίου 2009

Γράφει: Καραγκούνης Παναγιώτης, MSc Personal Trainer


Τα συμπληρώματα διατροφής δεν τα χρειάζεται κανείς. Ιδανικά η διατροφή μας με την επιλογή των κατάλληλων τροφών θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας. Επειδή όμως δεν ζούμε πια στις παραδοσιακές φάρμες που κάποτε οι άνθρωποι είχαν ότι πιο θρεπτικό και αγνό διαθέσιμο κάθε στιγμή δίπλα τους, τα συμπληρώματα πρέπει να γίνουν κομμάτι της διατροφής μας εάν αυτή θέλουμε να λέγεται υγιεινή.

Ακόμα, πολλοί από εμάς που γυμναζόμαστε έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, κάποιος που κάνει άσκηση με βάρη χρειάζεται πρωτεΐνη από 1,2 έως 2 γρ. ανα κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή κάποιος που ζυγίζει 70 κιλά πρέπει να τρώει 140 γρ πρωτεΐνη ημερησίως. Πόσο κοτόπουλο, ή πόσο τόνο μπορεί να φάει κάποιος για να φτάσει να παίρνει 140 γρ. πρωτεΐνη κάθε μέρα; Η απάντηση είναι ‘αρκετό’.

Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν μπορέσει κάποιος να τρώει αυτές τις τροφές θα παίρνει μαζί με την πρωτεΐνη και άλλα συστατικά, όπως υδατάνθρακες και λίπη και μπορεί να υπερβαίνει τον ημερήσιο αριθμό θερμίδων που έχει θέσει σαν στόχο. Εδώ ακριβώς λοιπόν μπαίνει ο ρόλος του συμπληρώματος διατροφής. Από το συμπλήρωμα μπορείς να πάρεις τις σωστές ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεσαι χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον θερμίδες και επιπλέον άχρηστα συστατικά.

Ας δούμε όμως συνοπτικά μερικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής.

Πρωτεΐνη:

Η πρωτεΐνη είναι ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων στα γυμναστήρια και όχι μόνο. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό των μυών και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη των ασκουμένων. Ακόμα και κάποιος που κάνει δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη όχι για να φτιάξει νέο μυϊκό ιστό, αλλά για να διατηρήσει και να μην μειώσει τον ήδη υπάρχοντα. Η συνήθης μορφή της πρωτεΐνης είναι σε σκόνη και είναι η πρωτινή ορού γάλακτος. Με λίγα λόγια είναι φιλτραρισμένο γάλα σε σκόνη όπου αφαιρούνται οι υδατάνθρακες και τα λίπη και μένουν οι πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες χωρίζονται κυρίως σε 2 μεγάλες κατηγορίες στην πρωτεΐνη γράμμωσης και στην πρωτεΐνη όγκου.

Πρωτεΐνη γράμμωσης

Η πρωτεΐνη γράμμωσης ή ‘καθαρή πρωτεΐνη’ χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (>80%) και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη. Χρησιμοποιείται συνήθως όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει καλογυμνασμένο σώμα με χαμηλά ποσοστά λίπους έτσι ώστε να φαίνεται το σχήμα και η δομή των μυών του κάτω από το δέρμα του (βλέπε σχηματισμένοι κοιλιακοί κλπ).

Πρωτεΐνη όγκου:

Η πρωτεΐνη όγκου χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (<30%) και υψηλή ποσότητα υδατανθράκων (>60%). Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από άτομα που θέλουν να βάλουν μυϊκή μάζα και να σχηματίσουν γεμάτους μύες, καλοσχηματισμένο και ογκώδες σώμα (τύπου Bodybuilder).

Αμινοξέα:

Τα αμινοξέα είναι το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Στον οργανισμό σχηματίζονται με τη διάσπαση των πρωτεϊνών, μια αρκετά θερμιδογόνο διαδικασία. Σκεφτείτε ότι για την χώνεψη ενός αυγού από τον οργανισμό χρειάζονται περίπου όλες οι θερμίδες που παίρνουμε από το αυγό. Η λήψη των αμινοξέων σε συμπλήρωμα μας βοηθάει να αποφύγουμε την δαπανηρή διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών. Έτσι τα αμινοξέα μπορούν να μας βοηθήσουν εάν ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση (με άδειο πάντα στομάχι).

Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι τα αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Τα πιο γνωστά αμινοξέα είναι τα BCAA (διακλαδιζόμενα αμινοξέα: λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη), η Λευκίνη, η Γλουταμίνη και η Αργινίνη. Τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται συνήθως για δύναμη, αντοχή και σε περιόδους που θέλουμε να χάσουμε το παραπανίσιο λίπος χωρίς να θυσιάσουμε (χάσουμε μέρος από) τους μύες μας.

Κρεατίνη:

Ένας άντρας που ζυγίζει 70 κιλά έχει στο σώμα του αποθηκευμένη περίπου 120 γρ. κρεατίνη. Το 95% του συνόλου της πρωτεΐνης βρίσκεται στους σκελετικούς μύες. Το 35% βρίσκεται στον οργανισμό σε ελεύθερη μορφή ως κρεατίνη, και το υπόλοιπο ως φωσφοκρεατίνη. Όπως και το γλυκογόνο, η φωσφοκρεατίνη παραμένει στους μύες μέχρι να χρησιμοποιηθεί σε άσκηση υψηλής έντασης. Τα επίπεδα της κρεατίνης στους μύες εξαρτώνται από τη δίαιτα, την ηλικία και τις μυϊκές ίνες. Η ημερήσια κατανάλωση κρεατίνης από τον οργανισμό είναι περίπου 2γρ., τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν από τη διατροφή ή να συντεθούν από τον οργανισμό.

Επειδή όμως από τη διατροφή λαμβάνουμε ημερησίως 1γρ. κρεατίνης (κυρίως από το κρέας) χρειαζόμαστε συμπληρωματική λήψη της ουσίας αυτής. Ουσιαστικά με την λήψη της κρεατίνης γεμίζουμε τους μύες μας με κρεατίνη και έτσι έχουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη αντοχή, περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση. Την περίοδο λήψης της κρεατίνης παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους 1-3 κιλά (λόγο κατακράτησης υγρών και υδατανθρακών στους μύες) η οποία είναι προσωρινή και με τη διακοπή της λήψης επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα, τόσο το σωματικό βάρος, όσο και η περιεκτικότητα των μυών σε κρεατίνη. Χρησιμοποιείται συνήθως από αθλητές δύναμης και αθλητές αντοχής.

Λιποτροπικά:

Τα λιποτροπικά θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο, γιατί από μόνα τους είναι μια κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπερασματικά:

Τα συμπληρώματα δεν χρειάζονται αν η διατροφή μας είναι πλήρης και οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας καλύπτονται από αυτήν.

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό των μυών και μας βοηθάει να ‘χτίσουμε’ μύες ή σε περίοδο δίαιτας να μην ‘χάσουμε’ μύες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πρωτεϊνών: οι πρωτεΐνες ‘γράμμωσης’ και οι πρωτεΐνες ‘όγκου’.

Τα αμινοξέα είναι το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών και χρησιμοποιούνται συνήθως για δύναμη, αντοχή και σε περιόδους που θέλουμε να χάσουμε το παραπανίσιο λίπος χωρίς να θυσιάσουμε (χάσουμε μέρος από) τους μύες μας.

Η κρεατίνη βρίσκεται αποθηκευμένη στους μύες μας και την παίρνουμε κυρίως από το κρέας μέσω της διατροφής μας. Με την λήψη της κρεατίνης γεμίζουμε τους μύες μας με κρεατίνη και έτσι έχουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη αντοχή, περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση. [b]

https://apantelakis.forumgreek.com

GeorgeUnReaL

GeorgeUnReaL

4strokerkorg έγραψε:Γεια σε ολους!!!καλησπεριζω ολους...
εφτιαξα αυτο το τοπικ,για να πουμε ολοι γνωμες σε σχεση με τις πρωτεινες(συμπληρωματα διατροφης....)
ειναι καλα???οχι???πρεπει να περνουμε τετεια???
τι γυμναστικη συνισταται???πρεπει να γινονται εξετασεις εφοσον λαμβανουμε τετεια πραγματα??τι εξετασεις??
σας ευχαριστω πολυ...
με εκτιμιση 4stroker korg!!
Καλησπέρα 4stroker korg..!
Έχω μια υποψία πως σε λένε Άγγελο Razz
Λοιπόν,δεν νομίζω πως πρέπει να παίρνουμε τέτοιων ειδών παρασκευάσματα(κατα την γνώμη μου πάντα),γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται...Οι λόγοι είναι πολλοί,δεν θα τους αναλύσω τώρα...
Νομίζω ο προφέσσορας σε κάλυψε πλήρως,δεν έχω κάτι να προσθέσω Smile

http://astanapane.eu

4strokerkorg



Very Happy
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ....
Μπορει να αργησα λιγο να γραψω την απαντηση,αλλα
η αληθεια ειναι οτι ηθελα να ψαξω,για οσο το δυνατο
πιο σωστος εγκυρες και "υγιεινες" απαντησεις.... Very Happy

καταρχας...
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ....οι δικαιολογιες του τυπου
"δεν εχω χρονο","δεν μπορω κουραζομαι" ειναι περιττες...
εαν μπει στην καθημερινοτητα μας,απλα την κανει ευχαριστη
και ισα ισα μπορουμε να χαρουμε περισσοτερα πραματα μετα.
1:30 με 2:15 ωρες προπονησης(το ποσο σκληρης θα ειναι θα το
αναφερουμε μετα) ειναι ιδανικες και ενα σωστο οργανισμο...
τα λογια ειναι πολλα ομως και καλο ειναι να μην πλατιαζουμε...!

σε θεματα διατροφης ολα τα παραπανω απο το site iatronet
ειναι φυσικα πολυ σωστα και η προσληψη τους θα πρεπει να
ειναι απο ΦΑΓΗΤΑ και οχι απο χαπια.ΠΡΟΣΕΞΤΕ:ΟΙ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΩΛΛΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΜΕΣΑ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ για αυτο μακρια απο καθε τετειου ειδους σκευασματα.Θα διαπιστωσετε και
μονοι σας οτι αφου αρχισετε να πηγενετε γυμναστηριο θα
εχετε την επιθυμια να τρωτε περισσοτερο απο πριν.. affraid οχι οχι!μην τρομαζετε!!!ειναι φυσικο,εφοσον
ο οργανισμος δαπανει τοση ενεργεια να θελει να την
αποκτησει ξανα! sunny ετσι
καλο ειναι να τηρητε τις προδιαγραφες των πανω γραμμενων
για την καθημερινη εισπαξη διαφορων θρεπτικων ουσιων που
θα ποικοιλουν μεσα στην μερα.απλα προσεξτε πολυ τα
"αγοραστα" διοτι ειναι αληθεια οτι δεν ειναι καλα για τον
οργανισμο.Το να τρωτε σωστα δειχνει οτι εχετε αυτοελεγχο,
και οτι δεν τον αφηνετε να αγοραζει καθε τι που του προβαλεται..
δηλαδη και κριτικη ικανοτητα!2 σε 1! lol!

"ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΛΑΠΤΕΙ" οπως ελεγαν και οι αρχαιοι
Ελληνες...!

τελος,γιατι ειμαι σιγουρος κουραστικατε λιγο,(εως πολυ!!!)
ας πιασουμε το θεμα της εκγημνασης...


ισχυει φυσικα το οτι πολλες επαναλληψεις με λιγα κιλα = γραμμωση
και λιγες επαναληψεις πολλα κιλα = ογκο.
(αυτο εξαρταται και απο την διατροφη...)

απλα πρεπει να τονισουμε οτι ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΠΑΜΕ
ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ...μην θεωρητε σωστο να ανεβαζετε τοσα κιλα
που ισα ισα να τα σηκωνετε...απλα καντε σωστα την ασκηση..
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ απο τον πρωτο μηνα να γινεται υπερηρωες..
θελει πολυ υπομονη...καλυτερα να κανετε λιγες,οσες μπορειτε
επαναληψεις μιας ασκησεις ΣΩΣΤΑ,παρα πολλες και λαθος...
Αναλογως το προγραμμα που επιθυμει καποιος μπορει να κανει
αναλογα και οση ωρα μπορει...καλο ειναι 2 ωρες την ημερα 4-5
φορες την εβδομαδα...οσοι δεν μπορειται τοσες μερες πηγαινετε
πιο αραια,δεν χαθηκε και ο κοσμος,απλα ΜΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΕΤΕ...
θα δειτε πολλες διαφορες στο σωμα σας και θα αποκτησετε αυτο-
πεποιθηση..!!!! Razz
τωρα υπαρχουν δυο ειδη προγραμματων...
το ΚΥΚΛΙΚΟ:στο οποιο καθε μερα γυμναζεται τους περισοοτερους
μυες σε πολλες μυηκες ομαδες(χερια,ποδια πλατη,στηθος κτλ.)
και
το Επιμερους που στο οποιο,καθε μερα γυμναζετε ολους τους μυες απο μια συγκεκριμενη μυηκη ομαδα(μονο χερια κτλ)

και τα δυο ειναι εξισου καλα,απλα το δευτερο ειναι πιο δυσκολο..!απλα οταν θελετε να το αρχισετε,θα πρεπει τουλαχιστον ενα μηνα πριν να εχετε κανει κυκλικο..


αυτα ξερω,ελπιζω να βοηθησα εστω και λιγο,
τα παιδια που θελουν να αρχισουν να γυμναζωνται,να
ειστε καλα να περνατε καλα και θα τα ξαναπουμε συντομα!!!!
"Νους υγειεις εν σωματι υγειη" Very Happy Very Happy Very Happy

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης